LUCERNA GYÓGYHATÁSA

LUCERNA

LUCERNA

MIÉRT LEHET VESZÉLYES A LUCERNA MAG?

2014. augusztus 22. - fitote

LUCERNA MAG

Milyen hatással van a kanavanin az emberi szervezetre?
 
 

Lucernamag

 

 

A lucerna magja igen apró, egy lekicsinyített babhoz hasonlít. A csírázási ideje az egyik legrövidebb, kedvező körülmények között jól és gyorsan csírázik. A kártevők ellen természetes módon védekezik, mégpedig úgy, hogy egy olyan vegyület található benne, mely  toxikus ez a vegyület a kanavanin. A lucerna magja rengeteg vitamint és ásványi anyagot és enzimet tartalmaz, viszont figyelembe kell vennünk azt is, hogy a jótékony hatóanyagok ellenére toxikus vegyületet is tartalmaz.

 

Mit tudhatunk a kanavinról? 

A kanavin egy nem proteinogén α-aminosav, mely megtalálható bizonyos hüvelyes növényekben.

 

Miért és hogyan termelődik ez a vegyület? 

A kanavanin elsősorban a magokban található, melynek célja, hogy megóvja a magot és a csíra növényt a kártevőktől. 

Veszélyes ez a vegyület ? 

Igen ez a vegyület veszélyes ezért a magok fogyasztása csak mértékkel ajánlott. A fogyasztása autoimmun betegséget okozhat. Közönséges makákóknál a lucernamag és csíra fogyasztása kísérleti körülmények között gyógyíthatatlan autoimmun betegséget szisztémás lupus erythematosust váltott ki. 

Mennyi idő alatt bomlik le a vegyület? 

A kanavanin kizárólag a lucerna magjában és a csíranövényekben található. Mire a lucerna kifejlődik a kanavanin lebomlik és a lucerna levelében már nincs jelen ez a vegyület. A lucerna levele így biztonságosan fogyasztható.

A lucernának mely része fogyasztható biztonsággal?


A lucernának a levele fogyasztható biztonsággal, mivel a levél már nem tartalmaz olyan toxikus anyagokat mint a lucerna magja. A levélben ráadásul nagy mennyiségben találhatók olyan anyagok melyek a magban nem ilyen például a klorofill.

 

 

süti beállítások módosítása